Sökresultat Stäng

Söker...

Hittade 0 produkter och 0 kategorier.

Tyvärr blev det inga sökträffar

Prova att ändra din sökning för att hitta det du söker. Du kan alltid kontakta oss om du behöver hjälp!


Kontakta oss så hjälper vi dig!

Hittade kategorier

Hittade produkter

Hur ympar man ett äppelträd?

Att ympa ett äppelträd kan verka komplicerat, men med rätt utrustning och teknik kan det vara en rolig och givande trädgårdsaktivitet. Här är en grundläggande guide för hur man ympar ett äppelträd:

Steg 1: Förberedelse

Välj två äppelsorter som du vill kombinera. En kommer att vara grundstammen, och den andra kommer att vara ympen, eller den övre delen av plantan som du vill ympa på grundstammen.
Se till att din grundstam är väl etablerad och har ett starkt rotsystem. Det är bäst att ympa på ett äppelträd som är minst ett år gammalt.
Se också till att dina verktyg är rena och skarpa för att minimera risken för sjukdomsöverföring.

Steg 2: Gör ympen

Ta en ymp från den önskade äppelsorten genom att skära av en gren från ett etablerat träd. Ympen bör vara ungefär 10-15 cm lång och ha minst två knoppar. Gör en sned skärning i botten av ympen för att passa mot grundstammen. Detta kallas en ympstick.

Steg 3: Förbered grundstammen

Välj en lämplig plats på grundstammen där du vill ympa. Det bör vara en rak och kraftig gren som är jämn i diameter med ympen.
Gör en lodrät snitt i grundstammen som är cirka 3-4 cm långt och går igenom barken och in i träet.
Gör sedan ett snett snitt i mitten av det lodräta snittet för att skapa en "tunga" där ympen kan passa in.

Steg 4: Ympa

Försiktigt sätt in ympen i den sneda delen av grundstammen så att tungan passar in i snittet. Se till att barken på ympen är i kontakt med barken på grundstammen.
Använd sedan ympningsgarn eller ympningsplast för att säkra ympen på plats. Detta hjälper till att förhindra att ympen rör sig och att den får tid att förena med grundstammen.
Se till att inte klämma åt för hårt, eftersom det kan skada ympen och förhindra dess tillväxt.

Steg 5: Eftervård

När ympen är på plats och säkrad, är det viktigt att hålla området fuktigt för att underlätta för ympen att rota och växa.
Skydda ympen från direkt solljus och starka vindar under de första veckorna efter ympningen.
Efter ett par veckor kan du försiktigt kontrollera om ympen har börjat visa tecken på tillväxt genom att kolla om knopparna har börjat svälla och nya skott har bildats.

Ympning är en användbar teknik för att kombinera egenskaper från olika äppelträd och skapa önskade resultat. Genom att följa de steg som vi beskrivit ovan och vara noga med eftervård, kan du öka dina chanser att lyckas med ympningen och få ett starkt och fruktbärande äppelträd.

Att ympa ett äppelträd kan vara en rolig och givande trädgårdsaktivitet som ger dig möjlighet att förbättra kvaliteten på dina äpplen, öka skördarna och bevara ovanliga äppelsorter. Genom att följa rätt tidpunkt och teknik, kan du ympa ett äppelträd med framgång och njuta av de positiva resultaten i din trädgård. Så varför inte ge det ett försök nästa gång du vill förbättra dina äppelträd? Lycka till!

 

Logga in

Användarnamn

Lösenord

Glömt lösenord

Om du glömt ditt lösenord så kan du här skicka efter ett nytt. Fyll bara i formuläret nedan.

Ange din e-postadress nedan

Tidigare kund

Om du är kund sedan tidigare så kan du fylla i ditt kundnummer & e-post nedan, för att få lösenordet skickat till dig.

Kundnummer

E-post

Registrering - Steg 1

Användaruppgifter

* Obligatoriska fält

E-post*

Lösenord*

Bekräfta lösenord *

Registrering - Steg 2

Kunduppgifter

* Obligatoriska fält

Förnamn *

Efternamn *

Person/org-nummer (yyyymmdd-nnnn) *

Telefonnummer vid teleavisering *

Adress *

Postnummer *

Ort *

Land *

Villkor *

Varukorg
Bild Benämning Antal Pris

Koppla kundnummer - Steg 1

När du fyllt i ditt kundnummer och klickat på koppla så kommer det skickas en kod till den e-post eller mobiltelefon som är kopplad till kundnumret, koden fyller du sedan i här och klickar på koppla.

Kundnummer

Skicka kundnummer

Om du är kund sedan tidigare så kan du fylla i e-post eller telefonnummer nedan, för att få kundnumrena skickade till tillhörande e-post eller telefonnummer.

Telefonnummer

E-post