Sökresultat Stäng

Söker...

Hittade 0 produkter och 0 kategorier.

Tyvärr blev det inga sökträffar

Prova att ändra din sökning för att hitta det du söker. Du kan alltid kontakta oss om du behöver hjälp!


Kontakta oss så hjälper vi dig!

Hittade kategorier

Hittade produkter

Nya E10-bensinen – vad innebär den?

Den 1 augusti infördes en ny standardbensin, E10, som kommer att ersätta 95-oktan på alla våra bensinstationer i Sverige.

Genom införandet skapar man hållbarare transporter med hjälp av förnybart bränsle, vilket är toppen! E10 kommer dock innebära utmaningar för mindre motorer. Här berättar vi om vilka och varför.

Utmaningarna med E10
Genom att E10-bensinen har en högre inblandning av etanol bidrar den till ett lägre koldioxidutsläpp, vilket är ett steg i rätt riktning för att nå de uppsatta klimatmålen. Men även om syftet med E10 är att skapa hållbarare transporter så är dessvärre hållbarheten för själva E10 kort. Därför är det inte lämpligt att lagra den nya standardbensinen. Detta leder till problem för småmotorer som används säsongsmässigt – till exempel båtmotorer, röjsågar, snöslungor och gräsklippare. När dessa har E10 i tanken händer följande:

Gummipackningar drabbas. Etanol är ett lösningsmedel som bryter ner vissa material. Bland annat gummi, och ju äldre gummit är desto hårdare drabbas det. Detta resulterar ofta i läckor från packningar, slangar och andra gummi- eller plasttätningar.

Motorn tar stryk. Ett annat problem med etanol är att det binder fukt. Detta innebär att mängden vatten i E10-bensinen ökar ju längre maskinen vilar. Då uppstår korrosion, vilket bland annat skadar förgasaren. Resultatet av det blir ofta motorfel och startproblem.

Blandningen försämras. Etanolens förmåga att binda fukt har även en negativ påverkan på tvåtaktsblandningar, vilket resulterar i ett instabilt och opålitligt blandningsförhållande. Detta ökar risken för motorproblem i båtar och tvåtaktsfordon som inte används så ofta.

 

Det finns ett bättre alternativ för dina småmotorer
E10-bensinen är speciellt framtagen för vardaglig användning av ”året om”-motorer, till exempel personbilar. Men hur blir det då med de mindre motorer som endast används under särskilda säsonger? Jo, dessa behöver en helt annan bensin. En bensin som tål tidens tand och inte får motorn att spotta ur sig skadliga avgaser. Därför finns Aspen alkylatbensin – ett etanolfritt bränsle med lång hållbarhet.

Med Aspen i tanken startar dina småmotorer, oavsett hur länge de vilat upp sig. Motorn kommer också må bättre, eftersom Aspen alkylatbensin även är rengörande. Det är, kort sagt, ett bättre bränsle för såväl maskin som människa och miljö.

Vill du veta vilka av Aspens produkter som passar dina motorer bäst?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Logga in

Användarnamn

Lösenord

Glömt lösenord

Om du glömt ditt lösenord så kan du här skicka efter ett nytt. Fyll bara i formuläret nedan.

Ange din e-postadress nedan

Tidigare kund

Om du är kund sedan tidigare så kan du fylla i ditt kundnummer & e-post nedan, för att få lösenordet skickat till dig.

Kundnummer

E-post

Registrering - Steg 1

Användaruppgifter

* Obligatoriska fält

E-post*

Lösenord*

Bekräfta lösenord *

Registrering - Steg 2

Kunduppgifter

* Obligatoriska fält

Förnamn *

Efternamn *

Person/org-nummer (yyyymmdd-nnnn) *

Telefonnummer vid teleavisering *

Adress *

Postnummer *

Ort *

Land *

Villkor *

Varukorg
Bild Benämning Antal Pris

Koppla kundnummer - Steg 1

När du fyllt i ditt kundnummer och klickat på koppla så kommer det skickas en kod till den e-post eller mobiltelefon som är kopplad till kundnumret, koden fyller du sedan i här och klickar på koppla.

Kundnummer

Skicka kundnummer

Om du är kund sedan tidigare så kan du fylla i e-post eller telefonnummer nedan, för att få kundnumrena skickade till tillhörande e-post eller telefonnummer.

Telefonnummer

E-post