Sökresultat Stäng

Söker...

Hittade 0 produkter och 0 kategorier.

Tyvärr blev det inga sökträffar

Prova att ändra din sökning för att hitta det du söker. Du kan alltid kontakta oss om du behöver hjälp!


Kontakta oss så hjälper vi dig!

Hittade kategorier

Hittade produkter

Säkerhet vid arbete med motorsåg

Motorsågsexperten ger tips och råd: “Gör aldrig avkall på säkerhetsutrustningen”

Oavsett om du ska fälla ett mindre träd i trädgården eller har ett skogsskifte att ta hand om finns en hel del att tänka på. Vår motorsågsexpert Anders Samuelsson delar med sig av sina bästa råd.

– Ta alltid hjälp om det är för svårt, säger han.

Redan vid valet av motorsåg finns det mycket att tänka på. Hur ser ditt användningsområde ut? Vilken storlek behöver du på motorsågen? Vilken skyddsutrustning krävs?

– Mitt råd är att du alltid pratar med en säljare för att få hjälp att hitta en såg som passar dina behov. Den första motorsågen är egentligen den viktigaste, det är den som talar om vad du kan göra framåt och hur bra du kan bli, säger Anders Samuelsson på Lättviktsmotor.

Anders är expert och kör i princip motorsåg varje dag. Han håller i motorsågsutbildningar för privatpersoner och företag runt om i hela landet för oss på Lättviktsmotor. Något han alltid pratar om på utbildningarna är säkerhet och vikten av rätt säkerhetsutrustning.

– Säkerhetsutrustningen får man inte får göra avkall på, även som privatperson på sin egen fastighet måste man ha lagstadgad skyddsutrustning. Har du redan en skyddsutrustning bör du se över den innan du kör igång så att den är hel och uppdaterad. Det många inte vet är att det finns ett färskhetskrav på hjälmar, de får inte vara över fem år gamla, säger han.

Men vad inkluderas egentligen i en lagstadgad skyddsutrustning? Lagen säger att du behöver sågskyddsbyxor, lägst klass ett. Sågskyddskängor eller sågskyddsstövlar, lägst klass ett. En första förbandslåda, godkända arbetshandskar, hjälm med hörselskydd och heltäckande visir. Sedan ska du även ha varselkläder på överkroppen.

När du har rätt skyddsutrustning och känner att du har hittat en motorsåg som passar dina behov börjar det bli dags att köra igång. Kanske har du redan motorsågskörkort och en del förkunskaper, om inte kan det vara en god investering att gå en kurs för att lära sig grunderna.

– Det är viktigt att man inte tar sig an svårare uppgifter än vad man klarar av. Ta alltid hjälp när något är för svårt eller gå en kurs. Vi utbildar i alla nivåer – från hur du använder motorsågen på ett säkert sätt till avancerade kurser för yrkesverksamma.

För att undvika de vanligaste skadorna råder Anders till sunt förnuft.

– Använd alltid kastskyddet på motorsågen när du förflyttar dig så att kedjan inte snurrar, ska du gå en längre sträcka var noga med att stänga av motorsågen. Det vanligaste är att man snubblar med motorsågen och skadar sig. Egentligen är det de vanliga småsakerna man ska tänka på, som att dricka mycket vatten för att undvika vätskebrist.

Innan användning är det även bra att göra en kort översyn av motorsågen. Kontrollera så att bland annat luftfiltret är rent, nållagret är insmort och kedjan filad. Anders råder även alla att använda alkylatdrivmedel.

– Akylatdrivmedel är bättre för motorn, miljön och människan. Jag hade inget luktsinne ett tag men när jag började köra på akylatdrivmedel så fick jag det tillbaka, säger han.

Här kan du boka in dig på en motorsågsutbildning med Anders Samuelsson.

Logga in

Användarnamn

Lösenord

Glömt lösenord

Om du glömt ditt lösenord så kan du här skicka efter ett nytt. Fyll bara i formuläret nedan.

Ange din e-postadress nedan

Tidigare kund

Om du är kund sedan tidigare så kan du fylla i ditt kundnummer & e-post nedan, för att få lösenordet skickat till dig.

Kundnummer

E-post

Registrering - Steg 1

Användaruppgifter

* Obligatoriska fält

E-post*

Lösenord*

Bekräfta lösenord *

Registrering - Steg 2

Kunduppgifter

* Obligatoriska fält

Förnamn *

Efternamn *

Person/org-nummer (yyyymmdd-nnnn) *

Telefonnummer vid teleavisering *

Adress *

Postnummer *

Ort *

Land *

Villkor *

Varukorg
Bild Benämning Antal Pris

Koppla kundnummer - Steg 1

När du fyllt i ditt kundnummer och klickat på koppla så kommer det skickas en kod till den e-post eller mobiltelefon som är kopplad till kundnumret, koden fyller du sedan i här och klickar på koppla.

Kundnummer

Skicka kundnummer

Om du är kund sedan tidigare så kan du fylla i e-post eller telefonnummer nedan, för att få kundnumrena skickade till tillhörande e-post eller telefonnummer.

Telefonnummer

E-post