Sökresultat Stäng

Söker...

Hittade 0 produkter och 0 kategorier.

Tyvärr blev det inga sökträffar

Prova att ändra din sökning för att hitta det du söker. Du kan alltid kontakta oss om du behöver hjälp!


Kontakta oss så hjälper vi dig!

Hittade kategorier

Hittade produkter

Slipa motorsågskedja

Se till att kedjan alltid är vass

Om din motorsågskedja arbetar när den är slö så leder det till överdrivet slitage och högre bränsleförbrukning på en bensindriven motorsåg. För att undvika detta gäller det att du alltid ser till att kedjan är vass innan du använder motorsågen- och här kommer instruktioner om hur du går till väga när du slipar din kedja!

 

Vilka verktyg behöver jag för att slipa min motorsågskedja?

Innan du börjar slipa behöver du skaffa dig dessa verktyg.

Rundfil
Flatfil
Filmall
Filningsklove

Tänk på att både rundfilar och mallar är individuella för olika kedjetyper, så säkerställ att du köper rätt. Generellt sett så brukar en rundfil med 4,8mm i diameter passa de flesta kedjorna. För att bestämma rätt filstorlek för din motorsåg måste du läsa numret som är märkt på sidan av kedjan.

Filningsvinklar

Beroende på vilken motorsågskedja du har behöver du också bestämma vilken filningsvinkel som är anpassad för den. Skärtänderna ska filas enligt dessa olika vinklar:

Stötvinkel
Eggvinkel
Filningsvinkel
Inställning av underställning

Om du använder dig av en filningsmall så kan du med säkerhet veta att du slipar skärtänderna till rätt vinkel.

Hur ofta behöver jag fila min motorsågskedja?

Om du råkat såga i exempelvis en sten så behöver du avbryta ditt arbete och fila kedjan på en gång. Om du istället arbetar hela dagen så kan det vara bra att slipa den i samband med att du fyller den med bränsle. Annars är det alltid bra att se över motorsågskedjan innan man börjar arbeta, framförallt om det var länge sen man gjorde det sist.

Hur filar jag motorsågskedjan?

För att säkerställa att du filar med korrekt vinkel så rekommenderar vi att du använder dig av en filmall. Både Husqvarna och STIHL har smidiga filmallar anpassade för deras kedjor.

Börja med att säkerställa att det inte ligger jord, smuts och sten i och på kedjan och verktyget.

Till att börja med så behöver du leta rätt på den kortaste skärtanden på kedjan. Målet är att fila samtliga skärtänder efter längden på denna.

Placera sedan filmallen på kedjan. Se till att pilarna på mallen pekar i kedjans rotationsriktning och att mallen har kontakt med kedjan.

Placera rundfilen i filmallen. Låt filen vila jämnt på rullarna och använd båda händerna när du filar. Fila ifrån dig i en jämn och fin takt. Det brukar räcka med ca 2-5 drag per kedjelängd.

Flytta mallen efterhand du filar, varje skärtand ska filas vass och i samma längd som de andra.

När hela kedjan är filad så vänder du skärbladet och gör samma procedur igen, från motsatt riktning.

Fila kedja ute i skogen

Ibland är olyckan framme så du behöver fila kedjan mitt under arbetet. Då kommer en filningsklove väl till hand då du kan fästa den på en stubbe eller stock och säkra svärdet som i skruvstäd.

Glöm inte korrekt underställning                   

När du är färdig med tänderna behöver inställning av underställning göras. Denna bestämmer hur mycket kedjan ska skära. För att göra detta rekommenderar vi att du använder dig av en filmall.

Kontrollera underställningen vid vart 3:e till 5:e tillfälle då du filar kedjan vid normalt slitage, och oftare vid stort slitage.

Har du en filmall och sågar du i ett mjukt virke såsom gran eller tall slipar du efter läget Soft. Om du istället sågar alm eller ek som är ett hårt virke så krävs det att du slipar efter markeringen Hard.

När behöver jag byta motorsågskedja?

Om du hittar sprickor eller om den längsta delen av skärtanden är kortare än 4mm så är det dags att köpa en ny kedja till din motorsåg.

 

I vår butik hittar du separata produkter för skötsel av din motorsåg och kedja, men även färdiga kit för dig som vill säkerställa att du har allt. Det går självklart även bra att lämna in din motorsåg hos oss för både slipning av kedja samt årlig service.

Vill du lära dig närmare hur just slipning av motorsågskedja går till samt få allmäna skötselråd och baskunskaper i sågning så kan vi varmt rekommendera Motorsågskurs A, som genomförs hos oss i Roslagen.

 

Logga in

Användarnamn

Lösenord

Glömt lösenord

Om du glömt ditt lösenord så kan du här skicka efter ett nytt. Fyll bara i formuläret nedan.

Ange din e-postadress nedan

Tidigare kund

Om du är kund sedan tidigare så kan du fylla i ditt kundnummer & e-post nedan, för att få lösenordet skickat till dig.

Kundnummer

E-post

Registrering - Steg 1

Användaruppgifter

* Obligatoriska fält

E-post*

Lösenord*

Bekräfta lösenord *

Registrering - Steg 2

Kunduppgifter

* Obligatoriska fält

Förnamn *

Efternamn *

Person/org-nummer (yyyymmdd-nnnn) *

Telefonnummer vid teleavisering *

Adress *

Postnummer *

Ort *

Land *

Villkor *

Varukorg
Bild Benämning Antal Pris

Koppla kundnummer - Steg 1

När du fyllt i ditt kundnummer och klickat på koppla så kommer det skickas en kod till den e-post eller mobiltelefon som är kopplad till kundnumret, koden fyller du sedan i här och klickar på koppla.

Kundnummer

Skicka kundnummer

Om du är kund sedan tidigare så kan du fylla i e-post eller telefonnummer nedan, för att få kundnumrena skickade till tillhörande e-post eller telefonnummer.

Telefonnummer

E-post