Sökresultat Stäng

Söker...

Hittade 0 produkter och 0 kategorier.

Tyvärr blev det inga sökträffar

Prova att ändra din sökning för att hitta det du söker. Du kan alltid kontakta oss om du behöver hjälp!


Kontakta oss så hjälper vi dig!

Hittade kategorier

Hittade produkter

Våra sju bästa tips för säker och effektiv trädkvistning

När du arbetar med motorsågar så kräver just kvistningen mycket tid och ansträngning. Därför kan du gynnas av att arbeta med en bra teknik. Här följer några grundläggande regler för säker, effektiv kvistning.

1. Rätt höjd

Den bästa arbetshöjden vid kvistning är när trädet är placerat från midjehöjd till knähöjd. Du kan skapa rätt arbetshöjd genom att försöka fälla ett träd så att det faller över andra fällda träd, stockar, stenar eller upphöjningar i terrängen. Kom ihåg att alltid böja knäna – inte ryggen.

Om du är nybörjare på kvistning bör du arbeta långsamt och metodiskt för att sedan öka tempot gradvis. Om du börjar bli trött och få ont i ryggen så kan det indikera att det är dags att finslipa tekniken.

2. Stadigt och säkert

Stå stadigt på stammens vänstra sida med fötterna isär i 45 graders vinkel mot stammen. Arbeta med sågen nära kroppen och stå stadigt i två riktningar. Se till att du har tillräcklig räckvidd så att du så långt som möjligt kan undvika den riskabla åtgärden att flytta fötterna vid kvistning.

3. Håll en låg nivå

För att undvika olyckor är det viktigt att inte lyfta motorsågen längre från stammen än nödvändigt. Bär motorsågen så lite som möjligt och använd den som hävarm med sågkroppen vilande på stammen eller ditt ben. Kvistning är enklare och mer effektiv med ett kort svärd (13"–15").

4. Kontrollerade rörelser

Undvik att hålla svärdet på stammens andra sida när du flyttar fötterna. Kedjan måste vara statisk när du förflyttar dig. Håll sågen i båda handtagen när du förflyttar dig korta sträckor, aldrig bara i det bakre handtaget. Om du förflyttar dig längre sträckor ska du aktivera kedjebromsen och bära sågen i det främre handtaget.

5. Tänk på kastrisken

Undvik att såga med svärdets spets. Du måste alltid hålla dina tummar och fingrar runt handtagen vid kvistningsarbete. Använd en svärdslängd som är anpassad för trädets dimension.

6. Undvik fastklämning

Fastställ hur grenarna är spända och såga på grenens motsatta sida där det är mindre troligt att svärdet kläms fast under grenens vikt. Om du är osäker sågar du grenen stegvis, från den yttre delen in mot stammen.

7. Bromsa före borttagning av grenar

Låt motorsågen vila på stammen medan du avlägsnar grenar och ved med högra handen. Släpp sedan gasreglaget och gasreglagespärren och aktivera kedjebromsen. Om motorsågen är utrustad med TrioBrake är det ännu enklare att aktivera kedjebromsen innan grenarna avlägsnas.

Sågning nedåt så att kedjan försöker dra sågen mot stammen kallas sågning med dragande kedja. Sågning underifrån så att kedjan försöker skjuta sågen mot dig kallas sågning med skjutande kedja.

Kvistning av olika sidor av stammen

  1. Vid kvistning av den högra sidan ser du till att stå på stammens vänstra sida. Låt sågen vila mot stammen med svärdet på högra sidan. Såga med skjutande eller dragande kedja. Stöd ditt högra ben mot stammen för extra balans.
  2. Vid kvistning av toppen låter du svärdet vila på stammen. Såga med skjutande kedja. Placera ditt högra ben mot sågkroppen. Såga från undersidan så att kedjan försöker skjuta sågen mot dig. Det här kallas sågning med skjutande kedja.
  3. Vid kvistning på vänster sida balanserar du sågen mot stammen och ett ben. Såga med dragande eller skjutande kedja.

Om det är dags att införskaffa en ny motorsåg så hittar du den enkelt online i vår butik eller så är du välkommen in så tar vi fram en som passar ditt ändamål! 

 

Logga in

Användarnamn

Lösenord

Glömt lösenord

Om du glömt ditt lösenord så kan du här skicka efter ett nytt. Fyll bara i formuläret nedan.

Ange din e-postadress nedan

Tidigare kund

Om du är kund sedan tidigare så kan du fylla i ditt kundnummer & e-post nedan, för att få lösenordet skickat till dig.

Kundnummer

E-post

Registrering - Steg 1

Användaruppgifter

* Obligatoriska fält

E-post*

Lösenord*

Bekräfta lösenord *

Registrering - Steg 2

Kunduppgifter

* Obligatoriska fält

Förnamn *

Efternamn *

Person/org-nummer (yyyymmdd-nnnn) *

Telefonnummer vid teleavisering *

Adress *

Postnummer *

Ort *

Land *

Villkor *

Varukorg
Bild Benämning Antal Pris

Koppla kundnummer - Steg 1

När du fyllt i ditt kundnummer och klickat på koppla så kommer det skickas en kod till den e-post eller mobiltelefon som är kopplad till kundnumret, koden fyller du sedan i här och klickar på koppla.

Kundnummer

Skicka kundnummer

Om du är kund sedan tidigare så kan du fylla i e-post eller telefonnummer nedan, för att få kundnumrena skickade till tillhörande e-post eller telefonnummer.

Telefonnummer

E-post